DEN BOOM IN

Educatief pakket 'Hup! Den boom in!'

Niets is zo leuk als speuren naar je roots en te klimmen in de eigen stamboom. Elke familie heeft immers een eigen verhaal en ook elk kind heeft daarin een uniek plaatsje.


Door middel van het educatieve pakket ‘Hup! Den boom in!’ kunnen kinderen uit de tweede graad (lager onderwijs) kennis maken met het eigen verleden en hun identiteit.


Ben ik misschien wel familie van …? Wie waren mijn voorouders én hoe leefden zij? Samen met Mieke gaan de kinderen, stap voor stap, op zoek naar hun eigen geschiedenis en denken ze na over de herkomst van hun voorouders.


In zes boeiende lessen neemt Mieke de leerlingen mee in hun speurtocht:

 • Les 1 - Mijn familieboom
 • Les 2 - Op speurtocht in het verleden
 • Les 3 - Archiefbezoek
 • Les 4 - Mijn familienaam
 • Les 5 - Mijn eigen familiegeschiedenis
 • Les 6 - Op reis in het verleden


Niet alleen de eigen familie staat daarin centraal, ook het historisch tijdsbesef wordt telkens aangescherpt. Leerlingen maken zo op speelse wijze kennis met de verschillen tussen de eigen leefwereld en die van hun grootouders.


Dit pakket is in de eerste plaats gericht op de leerlingen en hun eigen ontdekkingstocht. Daarnaast bevat het pakket ook steeds een luik voor de leerkracht, die de kinderen per les zal begeleiden. Maar er zitten ook enkele leuke excursies in. Tijdens les 3 wordt bijvoorbeeld een uitstap naar het archief- en documentatiecentrum van Erfgoed Balen voorzien en in les 5 kunnen de grootouders een klasbezoekje brengen.


Meer dan ooit tevoren hebben leerlingen diverse achtergronden. Ook dit pakket hield rekening met die diversiteit en voorziet ruimte om de eigen familiestamboom flexibel aan te vullen op basis van de persoonlijke gezinssituatie of etnische achtergrond. Uiteraard moet steeds omzichtig worden omgesprongen met eventuele gevoeligheden. Dat spreekt voor zich. We raden alvast aan om bijzondere aandacht te hebben voor leerlingen die weinig of geen materiaal mee hebben naar de klas of individuele leerlingen ook de ruimte te geven om al dan niet over hun eigen familiegeschiedenis te vertellen.


Hoog tijd om van start te gaan…


Hup! Den boom in!

Een spannend pakket voor de

Tweede Graad - Lager onderwijs


Bekijk én download hier het volledige pakket! 

Mieke Post toont je de weg! 


Maak gratis gebruik van onze figuurtjes! 

Wil je zelf aan de slag met het verhaal van Mieke? Dat kan! We stellen ook graag de illustraties gratis ter beschikking voor eigen projecten rond genealogie en familiekunde. 


De tekeningen werden ontwikkeld door illustrator Zjef Caers. Het gebruik van de afbeeldingen is vrij, maar er wordt gevraagd om steeds melding te maken van de auteur en onze organisatie (Copyright Zjef Caers - Erfgoed Balen). Daarnaast dient ook de integriteit van het werk - ten allen tijde - te worden gerespecteerd. De afbeeldingen zelf aanpassen of wijzigen, kan dus niet.


Bij eventuele vragen over het gebruik van de figuurtjes kan u steeds contact opnemen via info@erfgoedbalen.be.  

Wat is een archief én wat doet een archivaris?! 


Bekijk hier het filmpje bij Les 3  uit het educatieve pakket!

Op pad met 'Mieke Post'


Verken het Balen van vroeger samen met Mieke via de ErfgoedApp!

Binnenkort beschikbaar!

Dankjewel! 

Dit genealogisch lessenpakket werd geïnspireerd op ‘Missia’s missie: Op speurtocht in je familieverleden’ (2017). Het oorspronkelijke pakket is uitgewerkt door de onderzoekslijn Erfgoededucatie van het expertisecentrum Onderwijsinnovatie VIVES Campus Tielt in opdracht van de Werkgroep Familiekunde uit de regio Pajottenland & Zennevallei.


In het bijzonder danken wij Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei voor het ter beschikking stellen van het originele pakket en de toestemming om hier een eigen, lokale variant van te maken. Daarnaast danken wij ook uitdrukkelijk Jolien Schroyen (Stuifzand) en Frans Renaerts (Familiekunde Vlaanderen Regio Kempen) om ons mee op weg te zetten.


Samenstelling en redactie:

 • Annelies Delnooz
 • Esther Keunen
 • Richard Vermeulen
 • Bram Dierckx


Tekeningen Mieke:

 • Zjef Caers


Ontwerp:

 • Het Zoeklicht


Uitgegeven door:

Erfgoed Balen vzw
©2022 Erfgoed Balen vzw
D/2022/4953/41


Het educatieve pakket 'Hup! Den boom in!' kwam tot stand met dank aan de volgende instanties: