WERKGROEPEN

WORD JIJ VRIJWILLIGER!?

Heb je een hart voor Balens Erfgoed en wil je mee een handje komen toesteken? Of kom je graag al eens proeven van onze werking voor een beslissing te nemen?! Dat kan allemaal!

Geef ons zeker een seintje indien jij ons team wil versterken. We zitten graag even met je samen om te kijken wat jou het beste past en zetten je graag op weg.


Contacteer ons hieronder voor een toffe babbel!

ARCHIVEREN

Op maandelijkse basis (met uitzondering de zomermaanden) komen de leden van de werkgroep samen op een zaterdagvoormiddag om de erfgoedcollectie onder handen te nemen. Zowel archieven als iconografische collecties krijgen de nodige zorg toebedeeld.

Wat doen we zoal? We verwijderen schadelijke materialen, ordenen en beschrijven archieven en zorgen ervoor dat alle documenten worden voorzien van een zuurvrije verpakking. Zo maken we onze collectie klaar voor de toekomst! 

Kom mee een handje toesteken!

PALEOGRAFIE

Oude teksten lezen is een echte kunst, maar iedereen kan het wel leren. Elke derde donderdag van de maand richt Erfgoed Balen een paleografie-avond in. Tijdens de sessies worden willekeurige teksten onder de loep genomen en in groep besproken.

Heb je interesse om eens te proeven van oude teksten en kom je graag mee enkele geschriften uitpluizen? Geef een seintje! Momenteel worden de Schepenaktes uit de Voogdij Mol-Balen-Dessel vanaf 1571 bestudeerd. 

                              Duik onder in de wondere wereld van de paleografie !

GIDSEN

Erfgoed Balen beheert een kleine, maar fijne collectie erfgoedobjecten die werden ondergebracht in het Kruiermuseum. Bezoekers maken er kennis met het dagelijkse leven in een Kempens dorp tijdens het interbellum en krijgen daarbij een woordje uitleg van onze ervaren gidsen. 

Kom mee rondleiden in het Kruiermuseum!

DIGITALISEREN

Onze vrijwilligers doen hun uiterste best om de veel geraadpleegde of kwetsbare stukken uit onze eigen collectie te digitaliseren. Op die manier proberen we de toegankelijkheid van onze collectie te vergroten.

Erfgoed Balen is ook steeds op zoek naar nieuwe materialen zoals bidprentjes en doodsbrieven van voormalige inwoners uit onze gemeente, interessante familie- of persoonsarchieven, beeld- of klankmateriaal uit de tijd van toen, verenigingserfgoed uit Balen of unieke documenten die het verleden van onze gemeente stofferen…  

 Wij maken graag een digitale kopij van uw erfgoed!

GENEALOGIE

Ben je ook gebeten door de eigen familiegeschiedenis? Stam jij af van een échte Kruier? Wil je weten wat je voorouders deden in het dagelijkse leven? Kom zeker eens langs in ons Archief- en Documentatiecentrum. Let wel op, het onderzoek dien je nog steeds zelf te voeren. 

Wil je van thuis uit bekijken welke zaken je zoal bij ons kan vinden? Wel, grote delen van onze genealogische collectie worden online beschreven of ontsloten via Voorouders - Genealogie Kempen.

Klim mee in de eigen stamboom! 

EVENEMENTEN

Wil jij graag een handje komen toesteken tijdens één van de toekomstige evenmenten van Erfgoed Balen? Geef ons dan zeker een seintje. 

Maak mee deel uit van de actieve werkgroep!

SCHRIJVERS

Heb jij een straffe pen en ben je gebeten door de lokale geschiedenis? Dan ben jij de persoon die we zoeken! Je krijgt toegang tot gevarieerde én interessante bronnen in ons archief- en documentatiecentrum om zo leuke artikels of studies te schrijven. Die bijdragen publiceren we vervolgens graag in ons Jaarboek of zelfs in boekvorm.

Schrijf mee aan ons erfgoedverhaal!