GROENTEN UIT BALEN

Groenten uit Balen!


In VC De Kruierie in Balen liep tijdens de maand februari 2023 een interessante mini-expo over 'Groenten uit Balen'. Ook de legendarische staking van 1971 bij de Fabriek van Balen-Wezel kwam aan bod, die de achtergrond vormde van het bekende toneelstuk en de gelijknamige film. 


In 2022 was het vijftig jaar geleden sinds de eerste opvoering van het toneelstuk 'Groenten uit Balen' in Het Volkshuis te Balen. Het stuk van Walter Van den Broeck vertelt het verhaal van een Balens arbeidersgezin tijdens de grote staking van de Vieille Montagne in 1971.


'Groenten uit Balen' werd sindsdien overal in het land gespeeld en behoort tot de grote toneelklassiekers in België. Er werd zelfs een film over gemaakt die in 2011 verscheen. Een aantal opnames van de film vonden in 2010 plaats in Balen. Het toneelstuk, de film en de staking vormden het onderwerp van een mini-expo met een filmpje en verschillende foto’s in de onthaalruimte van VC De Kruierie. De presentatie van de mini-expo zal hier blijvend te bekijken zijn, zodat iedereen er nog kan van nagenieten. Bekijk hieronder de digitale mini-expo! 

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16